3 tips om thuis te werken

Na alle commotie afgelopen weken over de kantoortuin, werken we nu gedwongen in grote getale thuis. Wat betekent dit voor ons; je werk kunnen doen, de onzekerheid, het werken midden in een gezinssituatie en hoe gaat het samenwerken met collega’s op afstand. Hoe ga je de komende weken je thuiswerksituatie zo goed mogelijk organiseren? In dit artikel geven we je 3 tips om thuis te werken die je meteen kunt toepassen.

3 tips om thuis te werken

Tip 1: Een rustige plek

Concentratie en focus is belangrijk als je je werk goed wilt doen. Maar het is een extra uitdaging met jonge/andere huisgenoten op de “werkvloer”. Zorg daarom -waar dat mogelijk is – voor een rustige plek zodat je ongestoord in blokken kunt werken. Wanneer je een gezin hebt maar geen extra kamer, zou je tijdelijk een slaapkamer kunnen inrichten als werkkamer. Daar kun je eventueel ook met meerdere huisgenoten werken.

Tip 2: Kantoor aan huis

  • Werk aan een bureau of tafel, bij voorkeur met bureaustoel, een monitor, goede verlichting en een koptelefoon met muziek/of noice cancelling.
  • Check ook of er in de werkkamer goede wifi is en installeer de juiste apps voor Skype, Whereby of Microsoft Teams.
  • Zorg ervoor dat je je snoeren en opladers veilig neerlegt.
  • Zorg dat je bij gebrek aan een verstelbare stoel of bureau regelmatig van houding wisselt en gebruik de software voor micropauzes die er zijn -juist nu- wel!

Tip 3: Afspraken met je werk en thuisteam

Maak afspraken met je collega’s en huisgenoten over je beschikbaarheid en bereikbaarheid. Spreek ook met je gezin af wanneer je echt niet gestoord mag worden. Maak dit ook visueel duidelijk. Stem met collega’s dagelijks af -aan het begin of aan het einde van de dag- zeker wanneer je dat op kantoor ook zou doen.

Tenslotte we zitten in een uitzonderlijke situatie dus geef elkaar de tijd en ruimte om te wennen aan de situatie. Vergeet niet regelmatig te evalueren.