7 tips om Coronastress tegen te gaan

De afgelopen twee weken is er ongelooflijk veel veranderd in onze manier van leven. Even een pak melk halen, naar het sportveld of een drankje doen is niet meer vanzelfsprekend. Door het Coronavirus moeten we ons leven compleet anders in richten.

Combineer deze ingrijpende veranderingen met een constante stroom van veel informatie, onzekerheid over gezondheid en werk. Dan is het niet zo gek dat je in deze periode meer angst, stress of somberheid ervaart dan normaal.

Cohesie heeft uit een aantal bronnen 7 tips om Coronastress tegen te gaan voor je op een rijtje gezet:

tips tegen stress tijdens Corona

1. Beweeg en leef gezond

Nu we voornamelijk binnenshuis leven, zeker de mensen die in de stad wonen, kan het krijgen van genoeg beweging lastig zijn. Kijk in wat je binnen kan doen. En ga buiten wat wandelen of fietsen in de natuur wanneer het rustig is. Houdt ook hierbij rekening met een gepaste anderhalve meter afstand. Zorg daarnaast voor gezonde voeding en beperk het gebruik van alcohol.

2. Doe waar jij blij van wordt

Probeer iedere dag iets te doen wat je energie geeft. Dat vraag misschien wat van je creativiteit. Schrijf een kaart naar iemand die belangrijk voor je is, luister naar je favoriete muziek of probeer eens een nieuw recept. In deze periode van zorgen ontstaan er ook ontzettend mooie, inspirerende initiatieven die een saamhorigheidsgevoel geven. We zien grappige filmpjes en ontroerende televisie, mensen die samen een spelletje doen. Probeer dit actief op te zoeken.

3. Zorg voor structuur

We zijn steeds meer thuis en moeten veelal ook thuis werken. Nu dat langer gaat duren, is het belangrijk om een goed dagritme te creëren. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden ook weer op. Zorg daarnaast ook dat je op gezette tijden eet. Maak een plan voor de dag en een to-do lijst. Ook al is het maar één ding dat je vandaag wilt doen, daarmee creëer je al overzicht en een gevoel van controle.

4. Zoek steun en praat over je situatie en gevoelens

Zoek steun en afleiding in deze periode. Zoek mensen online op en ga bijvoorbeeld face timen of maak een online lunchafspraak. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van Cohesie /Team Wellbeing klaar voor jou of collega voor een luisterend oor. Bel gerust op 088-9880988.

Wil je met een psycholoog praten dan zijn er op dit moment online initiatieven en kun je bijvoorbeeld terecht bij iPractice (Cohesie werkt hier niet direct mee samen) of Better Minds At Work.

5. Nieuwsdieet

Het is logisch dat we goed geïnformeerd willen zijn, maar zoek hier een goede balans. Check maximaal drie keer per dag het nieuws. Zorg ook dat je alleen nieuws leest van bekende en betrouwbare bronnen, zoals de Rijksoverheid, het RIVM, de NOS en de Nederlandse kwaliteitskranten. Niet alle berichtgeving is betrouwbaar en dat geeft meer onrust.

6. Verken je angsten en zet ze op papier

Hoe we ons voelen is vaak een gevolg van wat we denken. Verken daarom eens je angsten en beantwoord de volgende vragen: 

  • Wat zijn de bewijzen voor en tegen de gedachte? 
  • Klopt het wat ik denk? 
  • Zijn er alternatieve manieren om naar de situatie te kijken?
  • Helpt het mij zo om te denken?
  • Wat levert het mij op?

Plan vervolgens een moment in om je angsten en gevoelens op papier te zetten. Deze van je afschrijven kan enorm helpen.

7. Gun jezelf en elkaar de ruimte

Het constante thuiszitten kan veel stress opleveren. Gun jezelf en elkaar daarom de ruimte door je af te zonderen en iets voor jezelf te doen.

Afwisseling tussen inspanning en ontspanning is hierbij belangrijk. Doe je taken, maar neem daarna ook pauze. Zolang je geen klachten hebt, ga even naar buiten (volgens de richtlijnen RIVM). Of als je binnen bent: probeer wat ademhaling- of ontspanningsoefeningen (er is veel online aanbod) om je gedachten en gevoelens tot rust te brengen.

Wees realistisch en mild

Tenslotte, de ene dag zal beter verlopen dan de andere, we zitten in een uitzonderlijke situatie waar we onze draai moeten vinden. Stel je verwachtingen ook qua (werk/school) prestaties naar je zelf en naar anderen bij. Het belangrijkste is om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Tijdens kantooruren staan de medewerkers van Cohesie – Wellbeing klaar voor jou of collega voor een luisterend oor. Je kunt ons bellen op 088-9880988.

Cohesie | your company cares

Bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/19/zes-tips-om-veerkrachtig-te-blijven-in-een-tijd-van-onrust-a3994305
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/tips-coronacrisis.html
https://www.vn.nl/coronastress/