Alleen is ook maar alleen

Je op je gemak voelen als je eenzaam bent is lastig, vooral tijdens een pandemie. Alleen zijn kan normaal gezien al lastig zijn, en in deze omstandigheden al helemaal. Als je op dit moment alleen thuiszit, geen mens ziet, zijn hier wat tips om met de grootste uitdagingen om te gaan, zodat je de komende periode enigszins dragelijk voor jezelf kunt maken.

Eenzaamheid is een gevoel dat je ongeacht of je alleen bent of niet kunt krijgen. Het voelt vaak alsof je niet echt gezien wordt, niemand hebt om mee te praten in je stad, op je werk of op je bank in quarantaine. Het voelt alsof er niet een persoon is waar je helemaal jezelf bij kunt zijn en met wie je het kunt hebben over elk detail van je dag. Mensen, en zeker niet alleen de ouderen hebben een sociale connectie nodig om zich goed te voelen; dat geldt ook voor mensen die graag vaak alleen zijn. Als je nu dus eenzaamheid voelt, is het belangrijk om dat gevoel proactief aan te pakken.

Vertel het aan mensen als je je eenzaam voelt

Het kan moeilijk zijn om je kwetsbaar op te stellen tegenover anderen, maar dit is het moment om het te doen. We zijn nu letterlijk allemaal kwetsbaar. Je bent absoluut niet de enige persoon die aan het uitzoeken is hoe je alleen moet zijn, en als je dat aan anderen vertelt, kan dat een enorme opluchting zijn. Het zorgt ervoor dat anderen er voor je kunnen zijn en de mensen aan wie jij het vertelt zullen zich aangemoedigd voelen om ook over hun eenzaamheid te praten, mochten ze dat voelen.

Social media dieet

Je bent misschien geneigd om veel tijd op social media door te brengen, waar theoretisch gezien altijd mensen zijn ‘om mee te praten’. Maar passief updates ontvangen en in kleine tekstbrokjes communiceren kost veel tijd en moeite die je beter kunt besteden aan het verdiepen van de betere, of zelfs relatief nieuwe vriendschappen die je al hebt. Als je je eenzaam voelt, log dan eens niet in op Facebook en stuur geen bericht in een of andere groepsapp. Denk in plaats daarvan aan de twee, vijf mensen die echt belangrijk voor je zijn en zorg ervoor dat je in de komende tijd geregeld met hen belt of videochat. Die gesprekken mogen ook best kort zijn en hoeven niet over diepgaande of ernstige dingen te gaan om ‘betekenisvol’ te zijn. Probeer eens een halfuur – of een halve dag – niets de wereld in te sturen. Dat kan een goede oefening zijn om jezelf op je gemak te laten voelen met het alleen-zijn.

Vind een paar meditatieve hobby’s

Meditatie is een manier om je meer op je gemak te laten voelen met solitude (de app Headspace). Het is alleen niet voor iedereen. Als jij geen zin hebt in mediteren, probeer dan een meditatieachtige activiteit te verzinnen die redelijk repetitief is, maar wel plezierig en energiek. Puzzelen, hardlopen, tekenen, bakken, tuinieren. Het idee is om je handen bezig te houden, maar je geest vrij. Als je een achtergrondgeluid nodig hebt, zet dan wat muziek op, maar probeer andere afleiding te vermijden, zoals Netflix of podcasts.

Tip: Telefonisch/mail/chat is er via de luisterlijn dag en nacht een luisterend oor.

Maak een lijstje van dingen die je kunt doen als je je verveelt

Je wordt snel horendol als je niet weet wat je moet doen. Dan pak je uit gewoonte je telefoon er maar weer bij, zie je dat je een appje hebt en scrol je voordat je er erg in hebt zo weer 90 minuten door Insta. Je kunt dat makkelijk voorkomen door een lijst op te stellen van dingen die je voor later bewaart en waar je altijd op kunt terugvallen: kun je denken aan films, podcasts, spelletjes, games en boeken. Ook sporten, klusjes in huis, een fotoboek maken kunnen die voldoening geven.

Bedenk een systeem om goed voor jezelf te blijven zorgen

In moeilijke tijden kan het lastig zijn om te onthouden dat je ook basale dingen moet blijven doen, zoals douchen, eten, drinken en bewegen. En het is nog moeilijker als je niemand hebt om tegen je zeggen: “Heb je onlangs nog gegeten?” Stel kalendernotificaties in of zet wekkers om jezelf verantwoordelijk te houden, zodat je je dagelijkse taken gewoon blijft doen. Je kunt ook afspreken met een collega /bekende even “in te checken” hoe het gaat. We gebruiken vaak een drankje om negatieve gevoelens te verdoven. Als dit herkenbaar is, dan kan het een idee zijn om bij te houden hoeveel je drinkt en/of even te pauzeren voordat je een slok neemt. Dan kun je je namelijk afvragen waarom je het eigenlijk doet en wat je ermee hoopt te bereiken.

En ten slotte, weet dat je dit niet leuk hoeft te vinden

Alleen zijn als je dat niet wilt zijn is heel pittig. Het is volkomen redelijk dat je zou willen dat alles anders was en je mag ook heus fantaseren over het opzoeken van vrienden en familie. Geef jezelf toestemming om verdrietig en boos te zijn, en wees niet te streng voor jezelf als je het moeilijk hebt. Probeer te onthouden dat dit niet voor altijd is en dat je, zelfs als je alleen bent, niet de enige bent die hiermee te maken heeft.

Mocht jij of iemand je werkomgeving behoefte hebben aan meer dan een luisterlijn, maar echt een sparringpartner in deze periode dan kun je contact opnemen met Cohesie / Team Wellbeing voor meer informatie.

https://www.nu.nl/coronavirus/6042273/helft-van-de-jongeren-voelt-zich-eenzamer-door-coronacrisis.html

https://nos.nl/artikel/2328711-eenzaamheid-onder-singles-ik-heb-geen-hond-geen-kat-zelfs-geen-goudvis.html

Bron: vice us