Fit en Vitaal op het werk?

Schrijf je in voor deze nascholing over leefstijl!

Nascholing voor (bedrijfs)artsen op het gebied van arbeid en leefstijl met
Drs Ines von Rosenstiel en Dr Rogier Hoenders

Leefstijlgeneeskunde is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. We zijn ons er steeds meer van bewust, mede dankzij de coronacrisis, dat we in moeten zetten op een gezonde leefstijl. Hierdoor kunnen we verscheidene chronische ziekten niet alleen voorkomen, maar ook bijdragen aan genezing. De vraag is echter, wie moeten er inzetten op deze leefstijlinterventies?

Bij Cohesie denken we dat de bedrijfsarts daar een belangrijke rol in speelt! Een gezonde leefstijl draagt namelijk bij aan werk gerelateerde factoren. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde werknemer productiever is, meer bijdraagt aan economische groei en minder vaak uitvalt in het arbeidsproces. Een werknemer kan met een gezonde leefstijl meer eigen regie nemen over zijn/haar professionele ontwikkeling. Als bedrijfsarts kan je daar een actieve rol in spelen. Werknemers zijn makkelijk benaderbaar en toegankelijk om in te zetten op preventie en gezondheidsbevordering.

Aangezien de grootste ziektelast onder werknemers momenteel wordt veroorzaakt door leefstijl gerelateerde en psychische aandoeningen, is  het belangrijk om als bedrijfsarts hier kennis van te hebben. Daarom organiseert Cohesie een informatieve en inspirerende nascholing op het gebied van leefstijl en arbeid om jou als bedrijfsarts handvatten te geven voor in de spreekkamer. Deze nascholing zal zich richten op de salutogenese en leefstijl bij burn-out en depressie bij werknemers en wordt gegeven  door Dr. Rogier Hoenders en Drs. Ines von Rosenstiel.

  • Wanneer: maandag 21 februari 2022
  • Waar: Cohesie, Baron van Nagellstraat 9, 3781 AP Voorthuizen*
  • Wie: (bedrijfs)artsen en een ieder die geïnteresseerd is in leefstijl en arbeid
  • Kosten: € 250 p.p. incl koffie/thee en een gezonde lunch, factuur wordt toegestuurd
  • Inschrijving: Stuur een e-mail met daarin je naam en contactgegevens naar mark.droogers@cohesie.nl en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op
  • Accreditatie: voor 6 punten is aangevraagd bij de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde)

Nascholing Fit en Vitaal op werk
Nascholing Fit en Vitaal op werk

Programma

Drs. Ines von Rosenstiel is kinderarts in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en oprichtster van de Integrative Medicine poli voor oncologiepatiënten in het Rijnstate en het Haga ziekenhuis. Drs. Von Rosenstiel is al jarenlang een voorloper op het gebied van salutogenese en het gezond houden van lichaam en geest. Zij zal zich in de ochtend richten op de salutogenese: het ontstaan/de oorsprong van gezondheid. Wat is het, welke meerwaarde heeft het in de bedrijfsgeneeskunde en concreet, hoe kan je samen met de medewerker op zoek gaan naar wat er nodig is om op een gezonde en gezond makende manier aan het werk te zijn?

Ochtendprogramma

08.45 Koffie/thee
09.00 Welkom
09.15 Verkenning van de salutogene en de oriëntatie binnen de bedrijfsgeneeskunde
10:15 Koffie/thee
10.30 Hoe geef je het begrip “Gevoel van Samenhang” handen en voeten in het gesprek: uitleg en oefenen
12.00 Vragen, discussie
12.15 Lunch

Dr. Rogier Hoenders is psychiater, onderzoeker, waarnemend opleider bij GGZ-instelling Lentis en voorzitter van het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid. Tevens is hij oprichter en leidinggevende van het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis en gespecialiseerd in leefstijl. Dr. Rogier Hoenders zal zich in de middag richten op de wetenschappelijke, klinische en beleidsmatige aspecten van de leefstijlpsychiatrie: voeding, beweging, relaxatie, slaap en zingeving, in levendige interactieve sessies bij mensen met een burn-out en/of depressie. Je krijgt handvatten hoe je deze werknemers het beste kan begeleiden bij duurzame gedragsverandering en hoe je deze strategieën kan implementeren.

Middagprogramma

13.00 Kennismaken en vaststellen leerdoelen
13.15 Leefstijlgeneeskunde: voeding, beweging, relaxatie, intoxicaties, slaap en zingeving
14.45 Koffie/thee
15.15 Hoe duurzame gezonde leefstijl verandering bereiken? Uitleg en oefenen
16.45 Vragen en discussie
17.00 Afsluiting en netwerkborrel

* We zijn ons ervan bewust dat het met het huidige coronabeleid onzeker is of de nascholing op locatie kan plaats vinden. Mocht dit echter niet mogelijk zijn dan zullen wij de gehele nascholingsdag online aanbieden.

Inschrijven Nascholing

Benieuwd naar deze nascholing en wil je je inschrijven maar je hebt nog vragen? Stuur dan een e-mail naar de CMO mark.droogers@cohesie.nl, hij beantwoordt deze graag.