Corona burn-out tijdbom
Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) luidt met name de noodklok over de verborgen burn-outklachten. “Het stijgende ziekteverzuim dat we nu al zien, is slechts de voorbode van een nakende burn-out epidemie.” Volgens het NCPSB-onderzoek zijn er twee dominante oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van de huidige stresscrisis onder werkenden. Dat zijn de thuiswerksituatie en baanonzekerheid.
Het NCPSB geeft aan dat er uitval dreigt voor 4 miljoen werknemers. Uit eerder onderzoeken in een artikel van Trouw en van het CNV begin juli werden ook de zorgen geuit over de toename (en de verwachting van een toename) aan psychische klachten en de toename van verzuim in deze Corona tijd.
Een toename van psychische klachten, slaapproblemen, piekeren is goed te verklaren in deze onzekere periode. Eenzaamheid, angst, overbelasting door de werk/privé situatie en zorgen over de gezondheid doen een appèl op de veerkracht van ons allemaal. Daarnaast is er ook grote onzekerheid over de toekomst, hoe lang gaat dit nog duren, consequenties voor werk, financiën.
Het zijn dreigende termen: tikkende tijdbom & corona burn-out epidemie, maar het advies om dit te voorkomen van NCPSB is helder en best overzichtelijk: blijf in gesprek met je medewerkers, ook als er -nog- geen klachten of signalen zijn en bied laagdrempelig coaching en ondersteuning aan.
In gesprek
Sommige kantoren zijn deels weer open gegaan. Andere bedrijven kiezen ervoor om alleen vanuit huis te werken. Als het enigszins mogelijk is geef medewerkers ruimte om zelf invulling te geven om deels thuis maar ook op kantoor te kunnen werken. Sommige medewerkers zijn bezorgd dat ze ziek worden of dat hun partner ziek wordt. Wanneer je als organisatie of leidinggevende er te strak in gaat zitten gaan mensen zich misschien straks onnodig (onterecht) ziekmelden. Andere medewerkers hebben ontzettend veel behoefte om zo nu en dan naar kantoor te gaan bijvoorbeeld omdat de balans werk/privé niet goed werkt. Blijf in gesprek met je medewerkers hoe ze hun werk op kantoor en thuis voor zich zien en geef waar het kan ruimte en vertrouwen.
- Geef als organisatie/leidinggevende vertrouwen en autonomie aan je medewerkers.
- Bespreek wekelijks met je team hoe het gaat en vraag goed door bij medewerkers zijn er zorgen over het werk, de thuissituatie. Je kunt samen de Energie check-list als startpunt gebruiken.
- Neem als manager de tijd om stil te staan bij je team: welke medewerkers lopen in jouw ogen net wat meer risico om uit te vallen en ga daar als eerste preventief het gesprek mee
- Thuiswerken zoals we nu doen vraagt ook om alleen tijdens de kantoortijden te werken en benoem dit in je team als de manier om fit te blijven op de langere termijn. Het is verleidelijk om “aan” te blijven staan. Maar juist nu we structureel thuiswerken is Offline zijn nog belangrijker om te herstellen van een werkdag. Als management heb je hier een belangrijke trekkers/voorbeeld rol.
- Laat medewerkers zelf nadenken over de mogelijkheden en bespreek eventuele belemmeringen hoe zij hun veerkracht en vitaliteit kunnen vergroten in deze tijd, dat vergroot de mate van regie.
- Zoek samen oplossingen, als het niet lekker gaat & ga in gesprek om te achterhalen wat nodig is.
- Ook hier is het goed om medewerkers (wanneer ze daartoe in staat zijn) zelf met oplossingen te laten komen. Verlof opnemen of een paar gesprekken met een coach kunnen net de stap zijn die nodig is om de balans te hervinden.
Vitaliteitsteam
Dat medewerkers ziek worden en uitvallen is niet volledig te voorkomen. Maar structurele aandacht voor het welzijn van je medewerkers en steun bieden door mee te denken in oplossingen verlaagt wel de druk. Medewerkers kunnen hierdoor eerder herstellen, de balans terugvinden en zijn sneller in staat de regie weer te pakken. Ga in gesprek als organisatie met HR, je team, leidinggevende, arbodienst, hoe je dit het beste kunt faciliteren wat jullie verwachten, wat je zelf kunt doen en welke ondersteuning je nodig denkt te hebben. Dit kan onder meer door ondersteuning van je leidinggevenden in het trainen van gesprekstechnieken, beschikbaarheid om door te kunnen verwijzen naar bijv. een vertrouwenspersoon, een coach, e-consults, een gesprek met iemand van de arbodienst, rouwdeskundige, een vitaliteitscoach, psycholoog etc..
Bronnen: Trouw/Coronakrant/AD/NPCSB