Corona kansen

Verplicht thuiswerken, vermoeiende videogesprekken; balanceren tussen werk en privé in deze Corona tijd worden we hiermee geconfronteerd. Zijn er naast alle zorgen ook positieve ontwikkelingen te halen uit Werken in Corona tijd?

Herwaardering

Alles wat vanzelfsprekend was, is afgelopen periode weggevallen. De wekelijkse teamvergadering, lunchen met een collega, tot een weekendje weg. Veel zaken waar we normaal gesproken niet over nadenken moeten we nu afwegen: wel of niet het park in, je ouders bezoeken. Doordat iedereen verplicht thuis is, zie je meer waardering voor wat direct om ons heen is, je balkon, een wandeling in de buurt. En we kunnen ons verheugen op dat we straks weer mogen trainen in groepsverband, een terrasje pakken of kunnen bijpraten met een collega op kantoor.

Aanpassingsvermogen

Darwin zei anderhalve eeuw geleden: niet de sterkste of intelligentste overleven in de natuur maar degenen met het meeste aanpassingsvermogen. Binnen enkele dagen werkte het grootste deel van Nederland vanuit huis. In een stroomversnelling, met hard werken kon veel werk toch gewoon doorgaan. Van specialist tot leraar Engels iedereen heeft geschakeld. Een unieke prestatie hoe bijvoorbeeld het onderwijs op korte termijn online werd ingericht. De snelheid en de uitvoering van alle veranderingen is misschien niet wenselijk, maar de werkomstandigheden in tijden van Corona zorgen wel voor aanpassingen en de start van een cultuuromslag in veel organisaties die zonder de urgentie nooit zo had plaatsgevonden.

Spitsuur

We missen onze collega’s en de structuur van een normale werkdag, maar er zijn maar weinig mensen die de volle treinen, files of eindeloze vergaderingen missen. Uit onderzoek van o.a. Intermediair blijkt dat 53% van de ondervraagden positief staat tegenover thuiswerken. Een volle werkweek naar kantoor zal voorlopig sowieso nog niet aan de orde zijn. Maar moeten we dat op termijn ook überhaupt wel willen?

Of is dit het moment dat we de vanzelfsprekendheid om elkaar altijd live zien ombuigen naar meer bewuste keuzes. Welke taken en welke rollen vragen er om op kantoor te zijn, wanneer is het belangrijk om elkaar echt te zien? En wanneer is het gewoon efficiënter om thuis te werken.

Minder -volle- kantoortuinen door parttime thuiswerken structureel te organiseren

Wat als we het thuiswerken echt definitief omarmen als organisaties. 49% van de medewerkers zou ook na de Coronacrisis graag deels thuis willen werken. Kantoortuinen waren op bepaalde dagen zo druk dat een deel van de medewerkers aangeeft dat dit ten koste gaat van hun efficiency. Deze Corona periode biedt de kans voor organisaties om thuiswerken structureel goed in te gaan richten. Medewerkers zouden daar ook zelf over moeten gaan meedenken; meer keuzevrijheid vraagt immers ook verantwoordelijkheid over een gezamenlijke goede invulling.

Meer aandacht voor gezonde leefstijl & fitheid

Er is veel onduidelijk over het Covid-19 virus, maar er wordt nu veel aandacht besteed aan de voordelen van een goede weerstand. Het lijkt erop dat mensen die fit zijn, minder kwetsbaar zijn om ernstig ziek te worden. Vanuit de samenleving en de gezondheidszorg komt hierdoor op dit moment veel meer focus op preventie, voorlichting en het stimuleren van een gezond leven. Veel mensen zijn nu bewuster bezig met hun gezondheid en bewegen meer. Een kans voor een meer gezonde samenleving, waar ook organisaties hun invulling aan kunnen geven.

Zou het in kaart brengen en benoemen van de positieve ontwikkelingen binnen je organisatie een manier zijn om iedereen hiervan bewust te maken en dat dat de kans biedt om op bepaalde zaken door te pakken?

Bronnen: Coronakrant, Intermediair