De Kantoor Tuin 1,5m

In februari was er een uitzending van Monitor over de nadelen van het werken in kantoortuinen en de invloed op het welzijn van medewerkers. De media en experts buitelden over elkaar heen en medewerkers die hier last van hebben voelden grote erkenning na het zien van het programma. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels of stress gerelateerde klachten hebben, is de kantoortuin extra lastig. Maar ook voor geconcentreerd werk is de kantoortuin een stoorzender en verlaagt het de efficiency. Stilteruimtes, noise cancelling, planten en slimmer inrichten en bouwen kunnen zeker helpen, maar bovenal is het devies: ga het gesprek aan met elkaar en maak afspraken over het werken in een open kantoor.

April 2020, thuiswerken is de nieuwe werkelijkheid

De kantoortuinen zijn leeg en geïmproviseerde werkplekken zijn ingericht om te werken vanuit huis. Iedereen is versneld over gegaan op nieuwe technieken en management moet meer aansturen op resultaten in plaats van aanwezigheid. Alleen maar -verplicht- thuiswerken is niet prettig, saai en collega’s worden gemist, maar er zijn ook positieve signalen: overbodige vergaderingen worden geschrapt en er wordt -door sommigen- efficiënt doorgewerkt.

KANS voor organisaties & medewerkers

De introductie van de 1,5 meter samenleving moet de komende periode worden vorm gegeven dus ook bij bedrijven. Betekent dat straks een halve bezetting naar kantoor komt en de andere 50 % thuiswerkt? Op de woensdag en vrijdagen zag je al vaak een lage bezetting omdat dat de parttime dagen zijn en de vergaderdagen standaard op de ma/di/do worden gepland. Door ons huidige thuiswerken kunnen we makkelijker inbellen voor een teamvergadering en wordt het een stuk eenvoudiger om -ook in het post-Corona-tijdperk meer rust creëren in de kantoortuinen. Voor veel mensen was het omgaan met prikkels en werkdruk een hele uitdaging, dat zal over enkele maanden nog steeds zo zijn.

Deze Corona tijd biedt daarom een kans aan organisaties om structureel fysiek en organisatorisch de werkplek anders in te richten (zonder extra kosten) wat ten goede kan komen aan de vitaliteit van medewerkers.

Meer lezen over de kantoortuinen?
https://www.hr-kiosk.nl/rubrieken/kantoortuin
https://www.volkskrant.nl/es-bb4834c2
https://www.trouw.nl/economie/de-kantoortuin-ruimtelijk-of-ongezond~baeab57e/