De kracht van de lach

De eerste weken na de Corona maatregelen was er opvallend veel humor op social media te zien. Filmpjes over WC rollen, de tolk Irma met haar hamsterende gebaren tijdens de persconferentie en grappige berichten over thuiswerken met kinderen tijdens de semi-lockdown zorgden voor een bevrijdende lach in een onzekere, stressvolle tijd.

Samen lachen zorgt voor verbinding, werkt stress verlagend en relativerend, we zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje. Gek genoeg heeft de humor van dit soort filmpjes blijkbaar zijn werk gedaan als “coping strategie” en zijn we inmiddels gewend aan het “nieuwe normaal van onze 1,5 m samenleving want ze zijn weer uit beeld. Lachen is heerlijk maar daarnaast heeft lachen ook nog eens een enorm positief effect op het lichaam.

Lachen is gezond, 4 positieve effecten van lachen op je lichaam

  1. Goed voor het immuunsysteem. Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem dan mensen die weinig lachen. Door te lachen worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op, zo ben je beter bestand tegen infecties.
  1. Het vermindert stress.  Stress zorgt dat onze bloedvaten nauwer worden. Door te lachen neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor de bloedvaten zich weer kunnen verbreden. De kans op een hartaanval zal verminderen omdat dit effect ook op de kransslagader van toepassing is. Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij zoals, het gelukshormoon endorfine, serotonine en dopamine. Zij hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding en zorgeloos en opgewekt gevoel en dragen ze bij aan een positief effect op het immuunsysteem.
  1. Het zorgt voor een verbetering van de conditie en betere ontspanningTijdens het lachen zal je hartslag omhooggaan. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt. Bovendien train je automatisch je buikspieren door te lachen. Misschien heb je weleens buikpijn gevoeld na het lachen, dat zijn je buikspieren die zich hebben moeten aanspannen. Je longcapaciteit wordt groter door te lachen en je traint je middenrifspieren, waardoor je ademhaling beter wordt. Na deze lach-inspanning kan je lichaam zich makkelijker ontspannen omdat het lichaam automatisch in een herstelmodus komt.
  1. Je wordt knapper door te lachen en dat zorgt voor verbinding met mensen om je heen. Door veel te lachen train je je gezichtspieren. Bovendien straal je meer wanneer je een glimlach op je gezicht hebt. Dit maakt je aantrekkelijker en zal je meer zelfvertrouwen geven. Een glimlach op je gezicht zal je toegankelijker maken voor anderen en dat maakt dat je makkelijker verbinding krijgt met de mensen om je heen.

Lachen geneest geen Corona, maar is dus wel gezond voor hoofd en lijf & lachen werkt aanstekelijk dus een filmpje kijken met anderen die voluit lachen zet je al in de lachmodus.

Bronnen: