Gezonde keuzes nu & straks

Gezonde keuzes nu & straks

Bij een van onze opdrachtgevers staan er -normaal gesproken- elke week kratten met fruit voor medewerkers die zo een gezond tussendoortje kunnen pakken. Een gezonde levensstijl wordt daar gestimuleerd door praktische zaken als een fietsplan, korting op de sportclub, toegang tot mindfullness en een gezond aanbod in de kantine.

Maar daarnaast zijn ze ook bezig om een gezonde werkomgeving in te richten, hoe werkstress teruggedrongen kan worden en medewerkers kunnen zelf een coach inschakelen voor het verbeteren van de mentale of fysieke gezondheid. Het is een proces wat nog niet klaar is maar het belang voor het welzijn van medewerkers staat echt op de kaart

Het is een teken van goed werkgeverschap om oog te hebben voor je medewerkers, maar daarnaast is het ook een duurzame investering. Gezonde medewerkers die fit zijn, veerkracht hebben en goed functioneren hebben immers minder kans om ziek te worden.

De afgelopen jaren staat bij veel organisaties vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op de agenda. Juist nu -wanneer organisaties financieel onder druk komen te staan- is het belangrijk om de komende periode niet te bezuinigen op de “gezonde” initiatieven maar om te blijven investeren in de gezondheid & vitaliteit -in de meest brede zin- van je medewerkers. De verantwoordelijkheid voor gezondheid en je levensstijl ligt allereerst bij iemand zelf. Toch blijkt dat wanneer je gezonde keuzes en een gezonde omgeving aanbiedt, dit stimuleert om gezonde keuzes te maken.

Een mooi voorbeeld is de Universiteit van Utrecht die twee jaar terug ervoor gekozen heeft om alle verzorgde lunches standaard vegetarisch te maken. Mocht je geen vegetarische variant willen dan kun je die wel krijgen, maar je moet het specifiek vragen. Een broodje salami ligt niet meer vanzelfsprekend op een schaal maar wordt een bewuste keuze.

3 tips om -laagdrempelig- een gezonde levensstijl te stimuleren binnen je team in tijden van Corona

  1. Doe een Corona stappen challenge met je team of start met Ommetje van de Hersenstichting
  2. Deel gezonde recepten met je collega’s en ga met je team hetzelfde -gezonde- gerecht -koken via Teams
  3. Informeer medewerkers over de mogelijkheid om individueel actief aan de slag te gaan met hun gezondheid of leefstijl. Er zijn diverse programma’s -soms aangeboden binnen je eigen organisatie- zoals ondersteuning bij het stoppen met roken, minderen met drank of gezond afvallen en meer bewegen. Daarnaast wordt sinds 2019 leefstijl coaching vergoed door veel verzekeraars.

Meer weten over leefstijl? Luister de podcast van huisarts Tamara de Weijer over leefstijl, mentale weerbaarheid en corona kilo’s

 

Bron: Voedingscentrum, RIVM, Loket gezond leven, NHG

 

https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus

https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding.aspx

https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus/voeding

https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/20190219_digitaal_overzicht_onlineleefstijl.pdf

https://www.waagcoach.nl/leefstijl-tips-corona/