Help! Heeft mijn man Corona?

Vorige week maandag kreeg mijn partner plotseling koorts. Snel is hij zijn bed in gegaan. Zelf ben ik die avond in een andere kamer gaan slapen.

Zou het Corona zijn? Hij was verder niet benauwd of verkouden, maar wel koorts en opgezette klieren en moe. We weten inmiddels dat de klachten heel divers en ook mild kunnen zijn. Zes dagen ervoor was hij jarig en hadden we meerdere mensen gezien, in de tuin en we hadden wel afstand gehouden maar of het genoeg was?

Voor de zekerheid hebben we naar de mensen die we recent hadden gezien laten weten dat hij ziek was. Iedereen leefde mee, is het Corona?!

De volgende dag had hij minder koorts, dus geen Corona vermoedde hij zelf. Toch omdat iedereen vroeg of hij een test ging doen en sinds 1 juni, je ook je kan laten testen een afspraak gemaakt voor een Corona test. Gelukkig kon hij diezelfde dag terecht bij de GGD. In een soort “teststraat” werden keel en neusmonsters afgenomen, een beetje vervelend maar alles ging verder zeer efficiënt.

Vervolgens 48 uur wachten…

Terug naar huis, herstellen van de griep en vooral wachten. De uitslag van de test zou maximaal 48 uur op zich laten wachten.

Het ging steeds beter. Zelf was hij ervan overtuigd dat het geen Corona was. Maar goed je weet het nooit. Het gezin bleef thuis van school en werk, de ijskast raakt leger en we zagen op tegen de eventuele volledige twee weken quarantaine.

Ook buiten het gezin leefde iedereen gespannen mee en kregen we meerdere appjes van vrienden, familie en collega’s die voorzichtig vroegen hoe hij zich voelde en…of de uitslag al binnen was.

Geen Corona!

Precies 48 uur na de test kwam de uitslag per mail. Negatief, ‘U heeft geen Corona’. Gelijk hebben we dit iedereen laten weten. De dagen erna hebben we meerdere mensen gesproken en iedereen had contact met ouders/ grootouders, werk en andere sociale zaken vermeden…

Een besef bij ons hoe groot de impact van een griepje met de Corona risico’s ook op onze directe omgeving was.

Wake up call

Iedereen is verbonden en iedereen die alweer wat losser werd, blijkt bij een eventuele besmetting weer alert. In onze situatie was het gelukkig geen Corona, maar het doet wel beseffen hoe belangrijk het is juist nu de sociale contacten weer toenemen, we bij klachten, de gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen & nemen om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat vraagt de komende tijd discipline van ons allemaal want de kans is groot dat de uitslag negatief is en je “geen Corona“ hebt (2% test op dit moment positief op een Coronatest) maar totdat dat is uitgesloten we wel moeten anticiperen dat het mogelijk wel het geval kan zijn.

Voor meer informatie over het testen bij -milde- klachten kun je contact opnemen met de GGD.

https://www.ggdru.nl/over-de-ggd/wat-doet-de-ggd/rampen-en-crises/coronavirus-in-de-regio-utrecht.html