Kom van die bank af
We werken allemaal vanuit huis en gaan zo min mogelijk naar buiten. Waarschijnlijk zal die situatie ook nog wel even duren. We kunnen niet onze normale sportactiviteiten ondernemen. Voetbal, fitness en yogaclubs zijn allemaal dicht en ook samen sporten wordt afgeraden. Daarnaast zijn de opgangen naar strand en bos veelal gesloten (de parkeerplaatsen). De kans is groot dat we met zijn allen te veel achter laptops en telefoon op de bank blijven zitten en echt te weinig bewegen en zo aan conditie in boeten.
Alle beweging is goed!
De uitdaging is om onder deze omstandigheden toch fit te blijven. De twee gevolgen die mensen het eerste zullen merken van de terugval in beweging is een achteruitgang van de conditie en de toename van het gewicht. Hoe langer deze situatie duurt, hoe moeilijker het wordt om dit te herstellen. Daarnaast vergroot beweging je afweersysteem.
Luister hier de podcast blijf in beweging in de strijd tegen het coronavirus
Dagelijks online sportklasje of maak een “ommetje”
Het is daarom belangrijk om elkaar/je medewerkers te stimuleren om te blijven bewegen en hier ook ondersteuning in te bieden. Dat kan door een aantal oefeningen aan te bieden die ook thuis makkelijk kunnen worden uitgevoerd of door met regelmaat een ‘online sportklasje’ voor medewerkers te organiseren onder begeleiding van een instructeur of door een rondje samen te planken met collega’s.
Veel mensen nemen het “blijf thuis” zeer letterlijk, terwijl elke dag naar buiten een wandeling maken (of een stuk te fietsen) belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid
Zolang je zelf fit bent, minimaal 1.5 meter afstand houdt, en geen drukke plekken opzoekt (volgens de richtlijnen van het RIVM) is een frisse neus goed voor je humeur. Wandelen vergroot je productiviteit, het helpt je verder te onthaasten en verbetert je creativiteit.
Meer weten waarom wandelen/bewegen goed is voor je hersenen? Kijk dan dit filmpje!
Tip: start met collega’s een eigen wandelcompetitie. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een ommetje te maken
Wandelen met collega’s is laagdrempelig en het houdt je hersenen gezond
De Hersenstichting heeft een app: Ommetje, ontwikkeld door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling nog een interessant hersenfeit. Er zijn diverse sport apps, maar het mooie van Ommetje zit hem in het woord: geen grootse fysieke -hoogdrempelige- inspanning. Maar elke dag een half uurtje wandelen, dat is voor ons allemaal haalbaar. Achter een kinderwagen, in de ochtend vroeg, tijdens je lunchpauze of nog even vlak voor het slapengaan.
Bronnen: Hersenstichting, Volkskrant, HR Rendement