Managen van je team op afstand

Langdurig thuiswerken is voor de meesten van ons een nieuwe situatie. Hoewel veel van ons wel eens een dagje thuis werken, wordt het anders nu we voor langere tijd “verplicht” thuis werken. Het is voor iedereen zoeken: waarbij de ene medewerker zich wel erg alleen voelt, is de anderen aan het stoeien om het werk gedaan te krijgen met jonge kinderen om zich heen. En hoe ga je daar als leidinggevende mee om? Hoe gaat het managen van je team op afstand in zijn werk?

Tip: heb begrip voor de verschillen
Heb aandacht voor de verschillende thuissituaties en vraag medewerkers ook echt begrip voor elkaar te hebben! Bespreek dit ook met regelmaat binnen een teammeeting en denk met elkaar mee in praktische oplossingen.

Onlineteamgevoel

Het gebruikelijke overleg van kantoor, kun je online voeren. Begin en eindig de dag bijvoorbeeld met een snelle stand-up. Door als team de dag te starten met een video call weet je waar iedereen mee bezig is en of iedereen lekker in zijn vel zit.

Persoon is bezig met managen team op afstand via telefoon en laptop met Slack

Tip:
Je kunt een “fun” channel up groep maken voor de “koffie en lunchtijd” momenten waar je ook de verjaardag kan vieren. Nodig medewerkers ook uit om mee te denken wat werkt voor jullie team. Het is ook een kans om als team in deze bijzondere tijd vanuit saamhorigheid te groeien.

Heb je veel medewerkers in je team, dan kun je ook online enquêtes gebruiken die je helpen om direct in kaart te brengen wanneer de betrokkenheid of het welzijn van het team een dipje doormaakt.

Medewerkers onderling

Stimuleer medewerkers om ook elkaar regelmatig te bellen of te chatten wanneer er vragen zijn.
Is het zinvol om een buddy systeem op te tuigen?

Tip: Bel, Skype, mail, video, app en maak een keuze met je team welke kanalen je gebruikt

Aandacht: één op één

Plan wekelijks digitale een-op-een gesprekken in, zodat je weet hoe het gaat met je individuele medewerker. Dit hoeft niet lang te zijn, maar zorg dan wel dat je die tijd gericht aandacht hebt en zorg voor duidelijkheid over je beschikbaarheid.

  • Laat de medewerker zelf jullie overleg voorbereiden en de acties/afspraken na afloop van je overleg op de mail zetten
  • Geef ook feedback en complimenten op al het werk wat gedaan wordt, maar misschien nu minder gezien wordt

Tip: maak een checklist om signalen op te vangen

  • Is er duidelijkheid over werk inhoud/hoeveelheid/doelstellingen
  • Hoe is de thuissituatie
  • Heeft medewerker vragen, zijn er bijzonderheden, kan je als manager wat doen?
  • Kan de medewerker een score geven van schaal 1-10 over zijn werkweek/zijn welzijn

Tenslotte: ook jij werkt alleen thuis! Dus zet teamspirit en zorg voor je medewerkers op de agenda van je MT en doe het samen.