Millennials: op zoek naar geluk of toegevoegde waarde?

Zijn Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) meer dan andere generaties op zoek naar persoonlijk geluk of willen ze juist iets toevoegen aan de maatschappij? Het laatste trendonderzoek van ORMIT wijst op het laatste. Millennials blijken juist meer geïnteresseerd te zijn in een betekenisvol leven dan alleen maar een gelukkig leven. Dit plaatst de bewering van Simon Sinek dat Millennials egocentrisch zijn, in een ander daglicht.

 

Wat een betekenisvol leven precies betekent, is uiteraard persoonlijk en betekent voor elk persoon wat anders. De onderzoekers van ORMIT constateren in ieder geval dat Millennials vergeleken met andere generaties over het algemeen minder schroom hebben om op anderen af te stappen, vragen te stellen en om persoonlijke feedback te vragen; hiërarchie zegt hen niet zoveel. Ze hebben vooral respect voor mensen die hen als gelijkwaardig behandelen en impact hebben door opvallende kwaliteiten of expertise. Millennials zoeken naar verbinding met anderen en oriënteren zich op een hoger doel. Daardoor zijn ze creatiever en presteren ze beter. Millennials die hun werk betekenisvol vinden, zijn meer betrokken en minder snel geneigd om van baan te wisselen. Zij hopen met hun carrière een duurzame impact te maken op anderen, stellen de onderzoekers.

Het trendonderzoek van ORMIT zegt ook dat 70 procent van de managers nog moet ontdekken wat de drijfveren zijn van het aanstormende talent. “Managers moeten aanvoelen en open staan voor wat jong talent drijft, anders gaan ze zelf hiernaar op zoek met het risico dat ze snel de organisatie verlaten”, stellen de talenten. Drijfveren worden beïnvloed door persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals levensfase, welvaart en milieu. Ze blijven dus in ontwikkeling.