Vraag & Antwoord
Een bedrijfsarts is jouw aanspreekpunt voor alles wat met werk en gezondheid te maken heeft
Als je ziek wordt of klachten hebt dan is een bezoek aan de bedrijfsarts verplicht. Deze medisch specialist kijkt naar jou, je gezondheid en je werk. Wie ben je als persoon? Waarom heb je deze klacht op dit moment, wat is de relatie met het werk? Ben je met je klachten in staat om te werken, nu en ook in de toekomst? Moeten er zaken in het werk worden aangepast?
Als je je ziekmeldt bij jouw werkgever, is hij wettelijk verplicht een bedrijfsarts in te schakelen om jullie beiden te adviseren. Het gesprek bij de bedrijfsarts valt onder het medisch beroepsgeheim. De bedrijfsarts adviseert jou en de werkgever vervolgens gezamenlijk in een probleemanalyse. Dit doet hij in verband met jouw privacy uitsluitend in wettelijk toegestane, niet medische termen.
Ziekte voorkomen
Een bedrijfsarts adviseert niet alleen als je al ziek bent of klachten hebt. Hij helpt ook graag om deze problemen te voorkomen. Als werknemer heb je een wettelijk recht om zijn ‘open’ spreekuur te bezoeken om hem hierover om advies te vragen.
Veelzijdige professional
De bedrijfsarts is dus een veelzijdige professional die naar de persoon kijkt, maar ook naar de omstandigheden en verhoudingen op het werk en daarover advies geeft. Alles met het doel om je gezond te houden en/of te krijgen en ervoor te zorgen dat je zo goed en plezierig mogelijk kunt blijven werken.
Kennis & vaardigheden
Een bedrijfsarts heeft uitgebreide kennis van psychische en lichamelijke aandoeningen. Hij behandelt die doorgaans niet zelf, maar weet wel precies bij wie je voor behandeling het beste terecht kunt. In overleg met jou kan hij doorverwijzen naar zo’n behandelaar, of zo’n verwijzing afstemmen met de huisarts.
Bedrijfsarts
Een bedrijfsarts is iemand die is afgestudeerd in Geneeskunde en een aanvullende studie van vier jaar heeft gevolgd. De titel bedrijfsarts is beschermd. Bedrijfsartsen staan geregistreerd in het BIG-register. In het register staat bij de bedrijfsarts het specialisme ‘arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’ genoemd.
Arboarts
Arboartsen zijn ook afgestudeerd in Geneeskunde en staan net als bedrijfsartsen geregistreerd in het BIG-register. Zij hebben alleen niet de specialisatie ‘arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’. In principe mogen Arboartsen dezelfde werkzaamheden uitvoeren als bedrijfsartsen. Zij werken echter altijd onder toezicht van een bedrijfsarts. Verder is het verschil tussen een bedrijfsarts en arboarts is dat een arboarts iemand niet mag doorverwijzen naar een specialist. Een bedrijfsarts mag dit wel.
Bij Wij werken bij Cohesie vind je de BIG registratie nummers terug waarmee je in het BIG register zijn of haar registratie kan vinden.
De Praktijkondersteuner Bedrijfsarts ondersteunt de bedrijfsarts
De bedrijfsarts werkt samen met de praktijkondersteuner bedrijfsarts om zo meer tijd over te houden voor complexe vraagstukken en preventie.
Wat doet de praktijkondersteuner bedrijfsarts?
Deze voert deeltaken uit namens en in opdracht van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk voor de advisering en begeleiding. De praktijkondersteuner bedrijfsarts werkt intensief samen de bedrijfsarts.
Deeltaken bij verzuimbegeleiding
Nadat de bedrijfsarts de medewerker heeft gesproken, kan de bedrijfsarts de praktijkondersteuner bedrijfsarts vragen het eerstvolgende gesprek met de medewerker uit te voeren. De bedrijfsarts blijft inzage houden in het volledige dossier en voert de regie over de sociaal – medische begeleiding.
Deeltaken op de werkplek of het bedrijf
De praktijkondersteuner bedrijfsarts kan in opdracht van de bedrijfsarts deeltaken uitvoeren in het kader van verzuimbegeleiding en preventie op de werkplek. Zo mag de praktijkondersteuner bedrijfsarts overleggen met leidinggevenden of HR in het kader van verzuimbegeleiding en preventie.
Toegang tot de bedrijfsarts
De medewerker houdt altijd de mogelijkheid om een afspraak te laten plannen bij de bedrijfsarts als de afspraak bij de praktijkondersteuner bedrijfsarts op dat moment niet volstaat.
Wat kunt u verwachten als je naar de bedrijfsarts gaat? Hoe kan je je voorbereiden en wat mag je zeker niet vergeten? Benut onze informatie en tips voor goed bedrijfsartsbezoek!
Naar het spreekuur
Ben je ziek en roept de bedrijfsarts je op om op zijn spreekuur te verschijnen, dan ben je verplicht om aan deze oproep gehoor te geven. In de oproep staat waar en bij wie je moet zijn. Wil je uit eigen beweging naar de bedrijfsarts om advies te vragen over gezond en veilig werken? Dan kan de werkgever je vertellen bij wie je moet zijn. Heb je geen werkgever (meer) en val je onder de Ziektewet, stel je vraag dan aan de instantie die jou begeleidt (UWV of een private uitvoerder).
Reisafstand
Houd er rekening mee dat je misschien een stuk moet reizen om bij de bedrijfsarts te komen. Omdat er in Nederland een tekort aan bedrijfsartsen is, telt de ene regio meer van deze medisch specialisten dan de andere.
Duur van het bezoek
Hoeveel tijd de bedrijfsarts voor je heeft ingeruimd, hangt af van de situatie. Gaat het om een eerste bezoek, dan neemt de arts daar in de regel meer tijd voor dan voor een vervolgafspraak. Ben je ziek, dan zal de bedrijfsarts zich als het kan van tevoren in je situatie verdiepen. Zo kan hij de gesprekstijd efficiënt benutten en snel ter zake komen.
Onderzoek
De bedrijfsarts stelt gerichte vragen over je gezondheid en werksituatie.
Altijd meenemen!
Een identiteitsbewijs. De bedrijfarts kan hierom vragen, om zeker te stellen dat hij de juiste persoon voor zich heeft.
Medicijnen die je gebruikt
Het is voor de bedrijfsarts van belang om te weten of je medicatie gebruikt en zo ja, welke. Maak een lijstje of neem verpakkingen mee.
Gegevens behandelend arts(en)
Sta je onder behandeling van één of meer andere medisch specialisten, dan is dat voor de bedrijfsarts uiteraard ook belangrijke informatie.
Heb je vragen voor de bedrijfsarts? Zet ze vooraf op papier. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.
Houd er rekening mee dat jullie mogelijk veel informatie uitwisselen. Neem pen en papier mee, dan kun je belangrijke afspraken en gegevens noteren.
Privacy
Een gesprek met een bedrijfsarts is altijd vertrouwelijk. De bedrijfsarts moet zich houden aan het medisch beroepsgeheim. Hij mag informatie over je gezondheid bijvoorbeeld niet zonder jouw toestemming delen met de werkgever.
Informatieplicht
Hier staat tegenover dat je bij ziekte verplicht bent de bedrijfsarts volledig en naar waarheid te informeren. Om jouw en de werkgever goed te kunnen adviseren, moet hij precies weten wat er speelt. Ook moet hij goed kunnen inschatten of je wel of niet in staat bent om te werken om jou en de werkgever te adviseren over werkhervatting.
Ik heb een uitnodiging voor een videoconsult ontvangen?
Soms is een afspraak op locatie met een bedrijfs- of arboarts niet (snel) in te plannen door de locatie of beperkte mobiliteit van de medewerker. Of je komt voor een herhaalconsult. Dan is een videoconsult een perfect alternatief. Deze consulten gaan via Microsoft Teams. Cohesie plant een videoconsult in, je ontvangt via de mail de link. Jij en de (bedrijfs)arts kunnen zo op korte termijn en zonder reistijd met elkaar in gesprek.
Deze online-oplossing zal uiteraard nooit het fysieke consult van de (bedrijfs)arts vervangen. Die blijven nodig. Echter, in vele gevallen kan een videoconsult ook voldoende zijn en dat scheelt jou en de (bedrijfs)arts veel (reis)tijd.
Mag de bedrijfsarts alles wat ik hem heb verteld aan mijn werkgever doorgeven?
Nee, de bedrijfsarts mag alleen gerichte informatie of advies aan je werkgever verstrekken over:
- de werkzaamheden waartoe je wel of niet meer in staat bent;
- de verwachte duur van het verzuim;
- de mate waarin je wel of niet kan werken;
- eventuele aanpassingen of werkvoorzieningen die de werkgever in het kader van je re-integratie moet treffen.
De bedrijfsarts heeft met jou als werknemer een vertrouwensband en moet zich houden aan zijn beroepsgeheim. Hij mag (sociaal) medische informatie over jou nooit zomaar zonder jouw toestemming aan anderen verstrekken.
Ook bij de informatie die de bedrijfsarts wél aan je werkgever mag geven, gelden beperkingen:
De oorzaak van je verzuim
Hierover mag de bedrijfsarts alleen zonder je toestemming informatie aan de werkgever verstrekken, als die informatie voor de werkgever noodzakelijk is om:
- te bepalen of preventieve maatregelen op de werkplek nodig zijn om herhaling te voorkomen, of;
- te kunnen voldoen aan een wettelijke verplichting (bijvoorbeeld melding aan de Inspectie SZW).
Deze noodzaak bestaat vaak bij bedrijfsongevallen (niet bij ongevallen elders) en bij beroepsziekten. De bedrijfsarts mag alleen die informatie verstrekken die nodig is om bovenstaande doelen te realiseren. Ook moet hij altijd aan jou melden dat hij deze informatie aan de werkgever verstrekt.
In alle overige gevallen heeft de bedrijfsarts expliciete toestemming van jou nodig als hij iets over de verzuimoorzaak aan de werkgever wil melden.
De ernst van letsel door een ongeval
Hierover mag de bedrijfsarts zonder toestemming geen rechtstreekse informatie aan de werkgever verstrekken. Wel mag hij deze informatie vertalen naar een advies aan de werkgever over jouw belastbaarheid of verwachte herstelduur. Dit is voor je werkgever van belang in verband met re-integratie-activiteiten en zijn verplichting om bij ziekte het loon door te betalen.
De medische diagnose
De bedrijfsarts mag de medische diagnose nooit zonder toestemming met de werkgever delen. Hij kan je wel vragen om deze toestemming te geven als hij denkt dat zijn diagnose relevant kan zijn voor het gezondheid- en veiligheidsbeleid van de werkgever.
Zelfs als je spontaan toestemming verleent om de diagnose van de bedrijfsarts met de werkgever te bespreken, hoort de bedrijfsarts als medicus af te wegen welke informatie in hoeverre voor jouw werkgever relevant is. Over het algemeen heeft de werkgever niet veel aan een medische diagnose. Voor hem is van belang wat je wel of niet kunt. En als de bedrijfsarts een bepaalde behandeling of aanpak adviseert, wat het doel daarvan is.
Heb ik recht op inzage in het volledige medisch dossier dat de bedrijfsarts over mij heeft?
Ja. Als werknemer heb je recht op inzage in je volledige medische dossier. Ook hoort de bedrijfsarts jou een exemplaar (kopie) te geven als je daarom vraagt. Dit is in ons land wettelijk zo geregeld. De bedrijfsarts mag dus niet weigeren om jou inzage in bepaalde gegevens te geven. Ook niet als hij het niet in je belang vindt dat jij bepaalde gegevens ziet, bijvoorbeeld omdat dit psychisch belastend is. De NVAB is er voorstander van dat de bedrijfsarts je in zo’n geval wel begeleiding biedt. Bijvoorbeeld door voor te stellen om na inzage een gesprek te hebben waarin je mogelijke vragen met hem kunt bespreken.
Persoonlijke werkaantekeningen
Persoonlijke werkaantekeningen van de bedrijfsarts maken geen onderdeel uit van het medisch dossier. Je kan daarom niet verlangen dat je deze óók mag inzien. Deze aantekeningen zijn niet bedoeld voor anderen dan de bedrijfsarts zelf.
Uitzondering
Er is één uitzondering op het recht op inzage en een exemplaar van jouw volledige dossier. De bedrijfsarts mag delen van het dossier achterhouden als dit noodzakelijk is om de persoonlijke levenssfeer van een derde persoon te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn die de werkgever (of een andere persoon of instantie) vertrouwelijk heeft verstrekt. De arts hoort dan een afweging te maken tussen jouw belang bij inzage en het belang van de bescherming van de privacy van deze derde persoon. Ook moet hij (nogmaals) nagaan of deze persoon er bezwaar tegen heeft dat je deze informatie te zien krijgt.
Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts
Ben je het bij ziekte niet met de bedrijfsarts eens, dan is het uiteraard allereerst verstandig om dit met hem te bespreken. Mogelijk kan hij met een nadere toelichting jouw bezwaren wegnemen.
Deskundigenoordeel UWV
Komen jullie er samen niet uit? Dan moet je er rekening mee houden dat voor jouw werkgever of de partij die de Ziektewetuitkering verzorgt het advies of oordeel van de bedrijfsarts meestal leidend is. Met hen maak je afspraken over de re-integratie. Het is daarom zaak om te voorkomen dat door het meningsverschil de re-integratie vastloopt. Dit kan door UWV om een deskundigenoordeel vragen. Deze mogelijkheid staat open voor jou, maar ook voor jouw werkgever. Degene die het oordeel aanvraagt, betaalt ook de kosten.
Vier mogelijkheden
Een deskundigenoordeel is mogelijk als er een meningsverschil is over een van de volgende vier vragen:
- of je wel of niet in staat bent om te werken;
- of bepaald werk past bij jouw mogelijkheden en beperkingen (‘passende arbeid’);
- of de werkgever voldoende re-integratie-inspanningen levert;
- of jij zelf voldoende re-integratie-inspanningen levert.
Zie voor meer informatie uwv.nl.
Niet hetzelfde als een second opinion
Let op: een deskundigenoordeel is niet hetzelfde als een second opinion. Een deskundigenoordeel is bedoeld voor meningsverschillen. Een second opinion is bedoeld voor situaties waarin je twijfelt aan de juistheid van een advies van de bedrijfsarts. Een ander verschil is dat een verzoek om een second opinion alleen van jou als werknemer kan komen.
Als je twijfelt of een oordeel of advies juist is
Twijfel je of een advies of oordeel van de bedrijfsarts juist is, dan kun je overwegen om te vragen om een second opinion. Dit houdt in dat de bedrijfsarts jouw situatie voorlegt aan een andere bedrijfsarts. Deze andere bedrijfsarts is altijd werkzaam bij een andere organisatie.
Second opinion
Een second opinion is mogelijk bij een advies van de bedrijfsarts over:
- verzuimbegeleiding;
- een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO/PMO);
- gezondheid en veiligheid in verband met je werk.
Afwijzen mag niet zomaar
De bedrijfsarts mag jouw verzoek om een second opinion alleen met goede redenen afwijzen. Bijvoorbeeld als hij ervan overtuigd is dat je het verzoek alleen maar doet om de re-integratie te vertragen. Of als hij denkt dat een deskundigenoordeel van UWV meer op zijn plaats is. Of als hij merkt dat je eigenlijk een klacht over hem hebt die (eerst) afhandeling verdient.
Zelfde of ander oordeel
Als de second opinion is uitgevoerd, zijn er twee mogelijkheden. De second opinion bedrijfsarts kan tot hetzelfde oordeel komen als de eerste. Dan neemt dat hopelijk jouw twijfel weg. Komt de second opinion arts juist tot een ander oordeel? Dan moet de eerste bedrijfsarts afwegen of hij dit overneemt of niet. Hij kan dus ook aan zijn standpunt vasthouden. Wel hoort hij dan uiteraard goed toe te lichten waarom hij dat doet. Is uw twijfel na de second opinion niet weg, dan kun je overwegen om te vragen om verdere begeleiding door een andere bedrijfsarts. Meestal zal dit een collega bij dezelfde arbodienst zijn.
Mijn bedrijfsarts wil afwijken van de NVAB-richtlijnen. Mag dat?
Ja, dat mag. Op voorwaarde dat de bedrijfsarts dit niet zomaar doet, maar weloverwogen en met goede onderbouwing.
NVAB-richtlijnen hebben tot doel om de kwaliteit van de zorg voor werknemers te waarborgen. Een belangrijk onderdeel van die kwaliteit is dat de ene bedrijfsarts niet iets heel anders doet dan de andere. De richtlijnen helpen dit te voorkomen door bedrijfsartsen een betrouwbaar houvast te bieden. Ze zijn daarom altijd gebaseerd op wetenschappelijk bewijs (‘evidence based’), niet op willekeurige ervaring en meningen.
Dit wil niet zeggen dat een bedrijfsarts ook altijd volgens de NVAB-richtlijnen moet werken. Geen enkele situatie is exact gelijk en bedrijfsgeneeskunde is maatwerk. Bedrijfsartsen kunnen afwijken van de richtlijnen wanneer de situatie hier aanleiding toe geeft. Ze zijn hier dan zelfs toe verplicht. Dit moet wel altijd onderbouwd gebeuren.
Mag mijn werkgever volgens de privacyregels vragen wat voor werk ik bij ziekte wel en niet kan doen?
Als je je ziek hebt gemeld maar de bedrijfsarts nog geen advies heeft uitgebracht, mag de werkgever geen medische gegevens van jou registreren. Ook mag hij in deze situatie niet vragen wat je wel en niet kunt doen (“functionele mogelijkheden en beperkingen”), omdat hij hieruit mogelijk alsnog informatie over jouw gezondheid kan herleiden. De instantie die hier toezicht op houdt is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de AP mag alleen de bedrijfsarts medische informatie over jou verzamelen en registreren.
Zolang het initiatief van jou uitgaat en jouw werkgever je op geen enkele manier onder druk zet om dit te doen, mag hij wel met je praten over concrete (deel)taken en (deel)functies die je nog wél kunt verrichten. Op die manier kun jij en je werkgever ook zonder tussenkomst van de bedrijfsarts in gesprek gaan over re-integratie. De NVAB is er samen met enkele andere partijen voorstander van dat werknemers dit gesprek over re-integratie met de werkgever spontaan beginnen. Tenzij je goede redenen hebt om dit niet te doen, natuurlijk.
Heeft de bedrijfsarts eenmaal geadviseerd over wat je wel en niet kunt, dan is er meer mogelijk. Vanaf dat moment kunnen jij en je werkgever gerichter overleggen over mogelijkheden om te werken. Deze mogelijkheid ontstaat als je bij de bedrijfsarts bent geweest, of als hij een probleemanalyse heeft opgesteld of bijgesteld. De bedrijfsarts hoort ervoor te zorgen dat in zijn advies aan jou en je werkgever geen medische gegevens terecht komen. Ook let hij erop dat hij alleen gegevens over jouw belastbaarheid vermeld die voor het lopende verzuimmelding van belang zijn. Het advies van de bedrijfsarts heeft tot doel dat jij en je werkgever samen een effectief plan van aanpak kunnen opstellen zonder dat er medische gegevens worden uitgewisseld.
Mogen de leden van een behandelteam zonder mijn toestemming medische informatie over mij uitwisselen?
Ja, dit is volgens de wet- en regelgeving toegestaan. Maar alleen als er aan diverse voorwaarden is voldaan.
Om te beginnen moet er daadwerkelijk sprake zijn van een behandelteam (“functionele eenheid”). Zo’n team bestaat uit medewerkers die allemaal rechtstreeks betrokken zijn bij jouw hulpverlening, behandeling en/of begeleiding. Of ze allemaal werkzaam zijn bij dezelfde arbodienst is niet van belang. Ook is het niet verplicht om dit behandelteam op schrift of anderszins vast te leggen. De directe betrokkenheid blijkt uit de taken die elke medewerker in het traject heeft.
Ieder lid van het team heeft zonder jouw voorafgaande toestemming toegang tot die medische gegevens die in jouw specifieke situatie voor zijn of haar taak noodzakelijk zijn. Dat is dus niet hetzelfde als toegang tot het gehele dossier.
Bij conflicten kan vaak pas achteraf worden vastgesteld of aan bovenstaande eisen is voldaan. Een behandelteam kan er daarom voor kiezen om iedere twijfel weg te nemen door toch steeds toestemming aan jou te vragen. Normaal gesproken heb je er alle belang bij om toestemming te geven, omdat het behandelteam er is om je te ondersteunen, behandelen en adviseren.
Uiteraard is ieder lid van het behandelteam na inzage en uitwisseling van jouw medische gegevens gebonden aan het beroepsgeheim. Deze informatie delen met anderen is voor hen verboden.
Mag een bedrijfsarts of arbodienst medische informatie over mij doorgeven aan het re-integratiebedrijf dat mij begeleidt?
Bedrijfsartsen en arbodiensten mogen aan zo’n re-integratiebedrijf alleen die gegevens verstrekken die voor de re-integratiewerkzaamheden noodzakelijk zijn. Concreet betekent dit dat de bedrijfsarts de volgende gegevens aan het re-integratiebedrijf kan verstrekken:
- persoonlijke gegevens (NAW-gegevens, burgerservicenummer);
- beperkte informatie over jouw arbeidsongeschiktheid (de datum van aanvang van het verzuim, de verwachte hersteldatum zonder en met ondersteuning of behandeling, de mate waarin je wel en niet kunt werken);
- de visie van de bedrijfsarts/arbodienst op re-integratie (mogelijkheden en beperkingen bij het werk dat u kunt verrichten, mogelijkheden om nu of in de toekomst het werk te hervatten, wensen die jij heeft aangegeven, planningstraject van jouw re-integratie).
De bedrijfsarts hoort te melden dat deze gegevensoverdracht plaatsvindt en welk doel deze heeft.
In specifieke situaties kan het voor de werkzaamheden van een re-integratiebedrijf noodzakelijk zijn dat de bedrijfsarts ook medische gegevens verstrekt. Bijvoorbeeld over de diagnose en het klachtenpatroon. Voor deze gegevensoverdracht hoort de bedrijfsarts altijd eerst om toestemming te vragen.
De bedrijfsarts of arbodienst mag werknemers van het re-integratiebedrijf nadrukkelijk niet tot het behandelteam rekenen dat ongevraagd medische gegevens mag uitwisselen (zie hierboven). Iemand aan (aangepast) werk helpen is namelijk niet hetzelfde als iemand behandelen. Jouw medische gegevens mogen dus niet met dit argument zonder jouw toestemming aan een re-integratiebedrijf worden gegeven. Hoewel een re-integratiebedrijf zijn taak vaak niet goed kan uitvoeren zonder deze gegevens, betekent dit nooit dat de gegevensoverdracht vrij is.
Als je weigert toestemming te geven voor de gegevensoverdracht, kan dat wel op gespannen voet staan met je verplichting om zo goed mogelijk mee te werken aan herstel. Je zult hier dus (zeer) goede redenen voor moeten hebben.
Mag mijn bedrijfsarts weigeren om mij door te verwijzen voor een second opinion?
Ja, dat mag. Maar alleen als de bedrijfsarts hier goede redenen voor heeft. Voorbeelden van zo’n goede reden zijn:
- De bedrijfsarts vindt dat je de second opinion niet inzet voor het doel dat dit instrument volgens de wet heeft, maar bijvoorbeeld om je re-intergratie te vertragen of jouw werkgever dwars te zitten. Of om net zolang ‘rond te shoppen’ tot iemand zegt wat jij wilt horen.
- Je vraag of situatie vraagt eigenlijk om een deskundigenoordeel van UWV. Bijvoorbeeld omdat jij en je werkgever het niet eens zijn over de vraag of je kunt werken of over het soort werk dat jij kunt doen. Of omdat een van beide partijen vindt dat de ander te weinig doet voor jouw re-integratie. Of omdat het ernaar uitziet dat je het oordeel van een andere deskundige wilt inzetten voor een juridische procedure.
- Je wilt de second opinion inzetten als instrument binnen een conflict met de werkgever.
- Er is geen sprake van een gezondheidsprobleem, maar van bijvoorbeeld een verschil van mening over loon, vakantiedagen of iets dergelijks. Dit is niet de expertise van een bedrijfsarts.
- Je twijfelt niet aan de juistheid van zijn advies of oordeel, maar heeft een klacht over de manier waarop de bedrijfsarts met jou is omgegaan.
- Je verzoek om een second opinion heeft betrekking op een aanstellingskeuring.
Op de website van de Landelijke Pool Bedrijfsartsen Second Opinion (LPBSO) staat een handige beslishulp. Hiermee kan je zelf inschatten of in jouw situatie een second opinion op zijn plaats is.
Wie betaalt de second opinion die ik als zieke werknemer aanvraag?
In principe zijn de kosten voor je werkgever. Hij kan wel de eis stellen dat je de second opinion laat uitvoeren bij een bedrijfsarts of arbodienst die hij in het contract met zijn vaste bedrijfsarts of arbodienst overeen is gekomen. Wil je een bedrijfsarts of arbodienst raadplegen die niet in de overeenkomst is opgenomen, dan zijn de kosten alleen voor je werkgever als hij hiermee heeft ingestemd.
Stemt je werkgever niet in, dan komen de kosten voor je eigen rekening. Verder moet je er in dat geval rekening mee houden dat de oorspronkelijke bedrijfsarts de second opinion volledig mag negeren als hij dat wil. Ook kan de werkgever weigeren om toestemming te geven voor het overdragen van gegevens over de werkomstandigheden aan de second opinion bedrijfsarts.
Mag mijn bedrijfsarts een specifieke uitvoerder voor de second opinion voorstellen?
Ja, dat mag. Meestal zal de bedrijfsarts zich hierbij laten leiden door het contract dat hij of zijn arbodienst met jouwwerkgever heeft gesloten. Hierin worden dan één of meerdere bedrijfsartsen aangewezen. Daarnaast kan hij meewegen of een bedrijfsarts met specifieke kennis of ervaring gewenst is.
Wil je een bedrijfsarts raadplegen die niet in het contract tussen jouw werkgever en de bedrijfsarts of arbodienst staat vermeld? Dan kan je werkgever weigeren om de kosten te dragen, zie hierboven.
Komt mijn re-integratie tijdens de second opinion stil te liggen?
Nee, dat is niet het geval. Als je een second opinion aanvraagt, heeft dat geen opschortende werking. Tot de uitkomst binnen is en door je eigen bedrijfsarts is beoordeeld, mag je werkgever uitgaan van het advies van jouw eigen bedrijfsarts. Je bent ook gewoon verplicht om op basis van dit advies afspraken met je werkgever te maken en die na te komen.
Jouw eigen bedrijfsarts zal zijn advies op papier zetten en naar jou en de werkgever sturen. Hij vermeldt hierbij dat je om een second opinion hebt gevraagd en dat hij de procedure hiervoor in werking heeft gezet. Jij maakt daarna afspraken met je werkgever, met het advies van de eigen bedrijfsarts als uitgangspunt.
Na ontvangst van het second opinion advies beslist je eigen bedrijfsarts of hij zijn eerdere advies bijstelt of niet. Stelt hij zijn advies inderdaad bij, dan mag je van de werkgever verlangen dat jullie op basis van het bijgestelde advies nieuwe afspraken maken.