Dit doet een Bedrijfsarts

Een bedrijfsarts is je aanspreekpunt voor alles wat met werk en gezondheid te maken heeft.
Als je ziek wordt of klachten hebt dan is een bezoek aan de bedrijfsarts verplicht. Deze medisch specialist kijkt naar jou, je gezondheid en je  werk. Wie bent je als persoon? Waarom heb je deze klacht op dit moment, wat is de relatie met het werk? Ben je met je klachten in staat om te werken, nu en ook in de toekomst? Moeten er zaken in het werk worden aangepast?

Als je je ziekmeldt bij jouw werkgever, is hij wettelijk verplicht een bedrijfsarts in te schakelen om jullie beiden te adviseren. Het gesprek bij de bedrijfsarts valt onder het medisch beroepsgeheim. De bedrijfsarts adviseert jou en je werkgever vervolgens gezamenlijk in een probleemanalyse. Dit doet hij in verband met jouw privacy uitsluitend in wettelijk toegestane, niet medische termen.

Ziekte voorkomen
Een bedrijfsarts adviseert niet alleen als je al ziek bent of klachten hebt. Hij helpt ook graag om deze problemen te voorkomen. Als werknemer heb je een wettelijk recht om zijn ‘open’ spreekuur te bezoeken om hem hierover om advies te vragen.

Veelzijdige professional
De bedrijfsarts is dus een veelzijdige professional die naar de persoon kijkt, maar ook naar de omstandigheden en verhoudingen op het werk en daarover advies geeft. Alles met het doel om je gezond te houden en/of te krijgen, en ervoor te zorgen dat je zo goed en plezierig mogelijk kunt blijven werken.

Kennis & vaardigheden
Een bedrijfsarts heeft uitgebreide kennis van psychische en lichamelijke aandoeningen. Hij behandelt die doorgaans niet zelf, maar weet wel precies bij wie je voor behandeling het beste terecht kunt. In overleg met jou kan hij doorverwijzen naar zo’n behandelaar, of zo’n verwijzing afstemmen met uw huisarts.