Reflectie in tijden van Corona?

’s Morgens vroeg op een doordeweekse dag, midden in het bos, een moeder met 2 jonge kinderen spelen jeu de boules alsof het vakantie is. De rust en tevredenheid staat in schril contrast met de dagelijkse, zorgelijke nieuwsberichten rondom Corona en de consequenties voor de economie.

Na de eerste weken van aanpassingen in onze intelligente lock-down, worden nu de voorbereidingen opgestart hoe we ons werk met een intelligente lock-open kunnen vormgeven. En hoe zitten we er dan in?

Rennen vliegen opstaan en weer doorgaan! Of niet?

De een kan niet wachten om collega’s weer te zien op kantoor, de ander is bekaf en blij dat de basisscholen weer opengaan en weer een ander ziet als een berg tegen de files op… Maar voor ons allemaal geldt dat vele vanzelfsprekendheden, vaste structuren en vrijheden de afgelopen periode zijn weggevallen. Ons drukke leven is tot stilstand gekomen, waardoor we de laatste 6 weken meer op ons zelf zijn aangewezen geweest.

Deze periode van -verplicht thuis zijn en werken- kan aanleiding zijn tot reflectie. Reflectie op ons werk, onze relatie, ons leven. Doe ik wat ik wil doen? Hoe zie ik mijn toekomst? Het zijn wezenlijke vragen waar je geen tijd voor in de waan van de dag, maar die nu of de komende periode bij het opstarten van het “gewone leven” wel kunnen gaan spelen.

Ook al is de reflectie zoals hierboven beschreven vaak een persoonlijke zoektocht, het heeft wel degelijk invloed op het werk, het welzijn en de betrokkenheid van je medewerkers.

Stel dat je tot de conclusie komt dat je je werk vreselijk vindt, of te veel stress in je werk ervaart, je de balans werk/privé echt anders wilt nu je zoveel thuis bent geweest. Of stel je weet dat je nooit meer in een kantoortuin wilt werken of je relatie eindigt na 7 weken lock down.

Ga daarom de komende tijd in gesprek met je medewerkers over hoe het gaat, wat deze periode heeft betekend en bevraag wat hij/zij nodig heeft om goed te functioneren. Bied proactief als organisatie coaching/een sparringpartner aan, zeker wanneer je merkt dat er vragen of zorgen zijn rondom zingeving, functioneren, loopbaan of iemands welzijn.

Reflecteren lukt overigens niet als je nog in een overlevingsstand zit bijvoorbeeld wanneer je veel zorgen hebt over de gezondheid van je dierbaren of jezelf, over je financiële situatie of keihard thuis doorgewerkt hebt met jonge kinderen. Deze groep medewerkers heeft eerst ruimte, rust en vertrouwen nodig om bij te komen.

Geen overbodige luxe

Deze corona crisis heeft invloed op de veerkracht van mensen. Organisaties zullen keihard moeten knokken voor hun continuïteit. Daarvoor hebben we betrokken medewerkers nodig die fit zijn, vitaal en weerbaar. Heb juist nu extra zorg en aandacht voor je medewerkers, allereerst door als leidinggevende er echt te zijn voor je mensen. Daarnaast faciliteer -waar het kan- laagdrempelig ondersteuning; denk hierbij aan leefstijl coaching, persoonlijke ontwikkeling, een budgetcoach, loopbaanbegeleiding, sport, yoga/welzijn. Ook een preventief /vitaliteit gesprek bij de arbodienst behoort tot de mogelijkheden wanneer er zorgen zijn over de gezondheid /het welzijn van medewerkers.

Voor vragen of advies bel gerust ons team van Cohesie om hierin mee te denken.

We hebben op veel zaken nu geen vat, maar misschien is er straks ruimte -nadat alle brandjes geblust zijn- om ook als organisatie of als team na te denken of we de zaken anders willen, of we de juiste koers nog varen of te bedenken hoe de dingen die deze periode goed werkten te behouden wanneer we terug gaan naar het “gewone leven”.