Vakantie in Coronatijd

De meivakantie (& de zomer) komt eraan en veel mensen weten -nog- niet of ze door Corona wel vakantie dagen moeten/willen opnemen. De reis naar Barcelona is gecanceld, je kunt toch niet er op uit dus vinden mensen het zonde om vakantiedagen op te nemen.

Vanuit het perspectief van Arbo-omstandigheden is het goed om werknemers te adviseren wèl een paar vrije dagen op te nemen. Thuiswerken lijkt relaxt maar inmiddels weten we allemaal dat het verplichte thuiswerken behoorlijk belastend kan zijn. Zeker nu de werk/privé situatie volledig door elkaar loopt. Daarnaast hebben we ons in een hele korte tijd nieuwe technieken en manieren van werken eigen moeten maken; de videocalls worden door veel mensen als intensief en vermoeiend ervaren.

Ballen in de lucht

De afgelopen weken heeft iedereen aan de situatie moeten wennen; sommigen combineren huiswerkbegeleiding met deadlines van het werk. Anderen vangen het gezin volledig op werk omdat de partner een vitaal beroep heeft en werken ‘s avonds door omdat ze overdag het werk niet gedaan krijgen.

Het is daarom niet alleen prettig, maar ook echt verstandig om een paar dagen te kunnen ontspannen, we weten immers ook niet hoe lang deze periode nog gaat duren. Dus ook voor werknemers die dagen willen terugboeken is het de overweging waard er toch een paar te laten staan rond de komende feestdagen / weken.

Kan ik medewerkers vragen vakantie op te nemen in tijden van Corona?

Ja, als werkgever kan je vragen om vakantiedagen op te nemen, maar een medewerker hoeft dat niet te doen. De medewerker bepaalt zelf wanneer hij/zij vakantie wil opnemen. Dat mag niet eenzijdig door de werkgever worden opgelegd. Aan de andere kant mag een medewerker een al geplande vakantie ook niet zomaar (zonder instemming van /afstemming met de werkgever) terugdraaien.

Duidelijkheid & in gesprek

Daar komt nog bij dat de wettelijke vakantiedagen die in 2019 zijn opgebouwd, 1 juli komen te vervallen (medewerkers moeten daar wel over worden geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld worden deze op te nemen). Veel werknemers stellen hun werkgever nu de vraag of die periode verlengd kan worden omdat ze momenteel minder kunnen doen met hun vrije dagen. Veel werkgevers zijn daar echter niet happig op, omdat ze ook bang zijn dat iedereen straks gelijktijdig vrij wil nemen als alles weer op gang komt. Het is dus goed om als werkgever zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over je standpunt. Ga dus -tijdig-in gesprek over het opnemen van vakantiedagen enerzijds om stuwmeren aan vakantiedagen te voorkomen en anderzijds om ervoor te zorgen dat medewerkers ook hun rust kunnen pakken en zich kunnen opladen in deze bijzondere Coronatijd.

Luister hier voor meer informatie de podcast van Radio 1: Ga in gesprek met je werknemers over het opnemen van je vakantiedagen

Bronnen: HR rendement, Intermediair, NPO Radio-1